Kako se spopasti z izgubo bližnjega

Izguba bližnjega je vsekakor ena izmed najtežjih stvari, s katerimi se spopadamo v življenju, še posebej, če do izgube pride nenadoma.

Žalovanje je popolnoma naraven proces, skozi katerega gremo vsi, na poti od ozdravljenja pa je kar nekaj korakov in faz. Te faze so zanikanje, otopelost, šok, depresija, jeza, občutek krivde in še kaj. Popolnoma naravno je, da v procesu žalovanja prebrodimo skozi vse te faze, pomembno je le, da se v njih ne zadržimo predolgo.

Do ozdravitve pride takrat, ko se z izgubo sprijaznimo. Na žalost nekih univerzalnih napotkov ni, saj se z žalovanjem spopadamo vsak po svoje. V veliko pomoč pri žalovanju vam bo iskren pogovor z osebo, kateri popolnoma zaupate, a zapomnite si, le čas zaceli vse rane. Če ste na tem področju močni in bi radi pomoč nudili tudi drugim, pa se lahko udeležite kakšnega tečaja za svetovalca ob izgubi, na tečaju boste spoznali, kako najbolj učinkovito prebroditi težko izgubo in predvsem nuditi podporo drugim osebam, ki se spopadajo z izgubo.

Nekaterim je v tolažbo to, da si govorijo, da bo njihov bližnji odšel v nebesa, spet drugim pa drugo. Tudi duhovnost vam je lahko v veliko pomoč pri izgubi, predvsem meditacija ali pa kakšna druga oblika duhovnosti. Vsekakor bo vaše rane ali rane drugih lahko zacelil le čas, polagam pa vam na srce, da se v procesu žalovanja ne zatekate k drogam ali pa alkoholi, saj lahko te stvari vašo bolečino le dajo na stran za trenutek, a znebili se jo boste le še težje.