Kako izbrati domeno?

Želimo si spletno stran. Še pred samo izdelavo spletnih strani pa je potrebno poskrbeti za nekatere druge malenkosti. Kako bomo našim potencialnim obiskovalcem sporočili, kam naj na svetovnem spletu pogledajo? V ta namen potrebujemo domeno, ki je sestavljena iz imena in končnice. Najprej se moramo odločiti glede domenske končnice. V našem okolju so najbolj uporabljane .si, .com, .net in .org ali .eu. Spletno domeno lahko registrira prav vsak, tako fizična kot pravna oseba, domena pa lahko po novem vsebuje tudi šumnike. Ti pogoji se sicer med različnimi domenskimi končnicami razlikujejo, zato je dobro najprej preveriti, ali bomo lahko željeno ime registrirali tudi pod željeno končnico.

Naslednji korak je izbira domene kot takšne, kjer pa moramo biti pozorni na to, če je izbrana domena sploh prosta. To lahko preverimo preko različnih portalov, kjer omogočajo v primeru proste domene tudi kar zakup le-te. V kolikor si želimo neke domene, a ta ni več prosta, je za nas morda sprejemljiva možnost, da zakupimo enako domeno, a z drugačno domensko končnico, torej namesto domena.si vzamemo domena.com, lahko pa v imenu domene uporabimo pomišljaj, če gre za dve ali več besed.

Za izdelavo vaše spletne strani prepustite izkušenemu ponudniku: https://www.elitek.si/izdelava-spletnih-strani.html

Kje registrirati domeno?

Domeno lahko registriramo pri ogromno ponudnikih, bistvena razlika pa je v ceni in v času zakupa domene. Domeno lahko namreč zakupimo za eno leto, dve, ko pa ta čas preteče pa je potrebno domeno podaljšati, v kolikor jo želimo obdržati, saj jo v nasprotnem primeru lahko registrira nekdo drug. Poleg tega nekaj ponudnikov spletnega gostovanja ponuja tudi možnost, da v kolikor se pri njih odločimo za gostovanje, nam domeno »podarijo« za čas zakupa gostovanja. V kolikor ne želimo kar naprej misliti na to, kdaj naša domena poteče, je priporočljivo tudi, da preverimo ali nam registrar naše spletne domene ponuja možnost obveščanja o poteku in nam s tem prihrani vsaj eno nepotrebno skrb. Za informacije glede zakupa domene je potrebno povprašati tudi v primeru, ko se zanimamo za naročilo izdelave spletnih strani.