Kako deluje 3d tiskalnik?

3D tiskalniki se v zadnjem času vedno bolj pojavljajo v domovih normalnih fizičnih uporabnikov. Cene tiskalnikov so v parih letih tako padle, da je 3D tisk postal dostopen že skoraj vsakomur. Na vprašanje kako deluje 3D tiskalnik obstaja več odgovorov, prav tako kot obstaja več različnih tehnologij tiskanja.

Preden tiskalnik začne tiskanje potrebuje 3D sliko želenega izdelka. Ko tiskalnik prejme sliko pa vam izdelek natisne plast za plastjo. Kakorkoli že, obstaja več različnih tehnik nanašanja teh materialov, ki se kar precej razlikujejo.

Način printanja poznan pod imenom lasersko sintiranje plast za plastjo nanaša fini prah, katerega laser segreje in združi v trdo snov. Ta postopek se ponovi skozi vsako plast.

Drug način ki ga poznamo pod imenom FDM oz. odlaganje taljenega materiala poteka tako, da printer kot material uporablja dolge plastične filamente, katere stali in nanese na površino. Ko je plast zaključena se platforma pomakne za plast nižje in tiskalnik ponovno začne z novo plastjo.

Tretji bolj pogost način je Stereolitografija. Tu je v ogromnem rezervoarju rezervoarju nalita ogromna količina tekočega polimera kateri je občutljiv na UV žarke. Tiskalnik z UV tehnologijo potem strdi določene območje tekočine, katera nato postane 3D izdelek.

Zadnja izmed najbolj popularnih načinov 3D tiska pa je ColorJet tehnologija. Ta tehnologija je še najbolj podobna ink-jet tiskalnikom, kjer tiskalnik plast za plastjo nanaša barvo. Tu tiskalnik podobno kot pri laserskem sintiranju nanaša fini prah katerega za razliko od sintiranja takoj zalepi na plast pred to.

Za izdelke iz materialov, kateri še nimajo možnosti 3d printanja kot naprimer guma pa je priporočeno ulivanje. Za ulivanje so potrebni silikonski kalupi, katere lahko naredimo tako, da s 3d printom ustvarimo želen gumjasti izdelek in okoli njega nato kreiramo kalup iz silikona. Ta izdelek nato izločimo in ostane nam kalup primeren za ulivanje drugih materialov.