Kaj še lahko naredi tehnologija v kmetijstvu

Tehnologija se tudi na področju kmetijstva zelo močno spreminja. Poznavalci kmetijske stroke bi rekli da kmetijska mehanizacija doživlja pravo evolucijo.  Predvsem so stroji postali varčnejši, zmogljivejši, vedno bolj so avtomatizirani, cenovno pa zaradi visokih cen manj ugodni.

Prav tako pa kmetijska mehanizacija prav nič ne zaostaja v razvoju glede raznih dodatnih funkcij in pripomočkov kot je npr. GPS navigacija. Prav slednja se v tujini vedno bolj uveljavlja in je uporabniku še bolj v pomoč, še posebno pri velikih površinah ter bolj monotonih delih. V tujini se uporaba navigacije uporablja pri avtomatskem krmiljenju in vožnji traktorja po parceli, vozniku pa ni potrebno biti tako pozoren na vožnjo. Pri nas se tak način zaradi majhnosti kmetijskih površin še ne obnese in se v prihodnosti tudi verjetno ne bo.

Lahko se malo pošalimo, da bi v Sloveniji, še preden bi se GPS signal vklopil, že bili na koncu njive ali travnika. Se pa v Sloveniji uporaba navigacije veliko bolj uporablja pri škropljenju in gnojenju, ki naj bi po podatkih kmetijskih strokovnjakov potekalo bolj enakomerno in je zato manj agresivno do okolja.

Prav kmetijsko mehanizacijo pa lahko zelo natančno in dobro izdelamo če uporabljamo robotsko varjenje. Prav zaradi takega načina varjenja, kjer je človek le še nadzornik pri računalniku, je tako varjenje veliko bolj natančno ter hitrejše, prav zaradi tega pa so stroški proizvodnje tudi nižji. Istočasno pa je, gledano s strani delavca, to delo manj nevarno in manj zdravju škodljivo kot ročno varjenje. V današnjem hitrem času je robotsko varjenje vedno pogosto, če ne že nujno.