Izdelava patron grelcev po meri

Pojem patron grelci je za večino tistih, ki vas ogrevanje in ogrevalna tehnika ne zanimata, čista neznanka. A ker je včasih vedeti več pametno in ker človek nikdar ne ve, kdaj bo morda potreboval takšen izdelek, tudi o takšnih zadevah ni odveč vedeti stvari ali dveh. V ta namen smo pripravili tudi tale poučen članek, s katerim vas bomo, upamo, vsaj malce razsvetlili v tej smeri. Morda se nekoč kake podrobnosti spomnete in nam boste hvaležni. Če pa ste slučajno eden tistih, ki pravkar brska po internetu in se sprašuje, kje dobiti dober grelnik po naročilu, pa je tale članek kot nalašč za vas. Pa si pobližje poglejmo, s čim imamo opravka …

Patron grelna telesa, ki se običajno uporabljajo za ogrevalna orodja, pa tudi za ogrevanje različnih kovinskih predmetov in podobne dejavnosti. Zelo pogosto so nameščeni v odprtino oz. luknjo v ogrevalni pripravi, ki je predvidena prav zanje. Seveda jih s pridom uporabljajo tudi v različnih industrijskih procesih, predvsem v vseh tistih, v katerih ni izrazite potrebe po najvišjih temperaturah. V sklop primernih industrij tako spadajo čevljarstvo, tekstilna industrija, pa tudi dejavnosti, ki se ukvarjajo s predelavo živil.

 

patron grelci

 

Izdelava po meri naročnika

Na trgu obstajajo različni patron grelci, saj jih mojstri obrti izdelujejo tudi po naročilu oz. željah naročnikov. Obenem so lahko tudi opremljeni z raznimi merilnimi elementi, s pomočjo katerih je spremljanje celotnega ogrevalnega procesa še toliko lažje. Prav tako jih je moč opremiti s široko paleto kablov ali priključkov ter raznovrstnimi dodatki, denimo s prirobnicami, prstani, objemkami…

Sestava patron grelcev

Sami grelniki so sicer primerni za ogrevanje povsod tam, kjer temperature ne presegajo 350 stopinj Celzija, a obstajajo tudi takšni, ki prenesejo še nekaj višje temperature. Najkakovostnejši patron grelci so sicer izdelani iz izjemno kvalitetnih cevi, največkrat tistih iz INOX jekla ali medenine. Ta cev obdaja, s tem pa seveda ščiti grelno vijačnico iz izjemno močno legirane uporovne žice. Takšna žica je potrebna zaradi nujne odpornosti na visoke temperature.

In če koga slučajno zanima, kako se takšen grelec izdela, naj vam namignemo le par podrobnosti. Najpomembneje je vedeti, da se keramično telo vstavi v kakovostno cev, ki zdrži tudi hujša toplotna nihanja, obenem pa jo odlikuje odlična toplotna prevodnost. Znotraj keramičnega telesa se skriva uporovna žica, polnjenje z magnezijevim oksidom pa omogoča prevodnost med grelnikom ter grelno žico. In če koga zanima še več, mu toplo svetujemo obisk spletne strain Elektromehanike Hožič. Podjetje namreč velja za avtoriteto na področju izdelave grelnih teles po naročilu.