Izbira najbolj primerne fasade za vašo hišo

Fasaderstvo je gradbena panoga, ki izdeluje zunanji izgled vaše hiše. Fasada že od nekdaj velja za obraz hiše in je zelo pomembna pri njenem izgledu. A že nekaj časa ni samo to. Ker si vsi želimo varčevati na področju energije je vse večji poudarek na dobri izolaciji, ki naj bi jo naša fasada zagotovila. Dobra izolacija pomeni varčevanje z energijo tako pozimi kot poleti. Pozimi nas varuje pred nizkimi temeraturami, poleti pa preprečuje vdor vročega zraka. Poznamo več vrst materialov za izdelavo fasade, med njimi so najbolj pogoste Demit fasade.

Fasada je zunanja, navadno čelna, arhitektonsko poudarjena stran stavbe. Danes se pojem fasada uporablja tudi kot sinonim za zunanjo steno.

Fasade ločimo po zgradbi, materialu in konstrukciji. Oblikovanje fasade je važna tema arhitekture in ustvarjalna zgradba elementov kompletnega objekta gradbene tehnike. Z vgradnjo fasadnega sistema ne znižujemo le stroškov porabljenih energije, temveč tudi bistveno izboljšamo kvaliteto bivalnega okolja. Slaba toplotna izolacija objekta je vzrok za nekvalitetne bivalne pogoje tako poleti kot tudi pozimi.

Primarna naloga fasade je onemogočiti prehod toplote med zunanjim in notranjim delom hiše in tako preprečiti toplotne izgube objekta. Fasada omogoča dodaten toplotni upor gradbeni konstrukciji. Varuje pred vremenskimi vplivi in onemogoča toplotne mostove. Danes se dobro zavedamo, da neizolirane ali slabo izolirane stavbe pomenijo veliko izgubo energije potrebne za ogrevanje oz. hlajenje objektov zato so take fasade povsem nesprejemljive.

Z vgradnjo toplotno izolacijskega sistema se odločite za učinkovito rabo energije. Naložba se povrne v zelo kratkem času, odvisno od debeline vgrajenih izolacijskih plošč ter klimatskih razmer. Pomeni pa tudi bistveno manjšo obremenitev za okolje.

Fasadne sisteme razlikujemo po lastnostih izolacijskih materialov, fasadnih lepilih in zaključnih slojih le ti pa omogočajo trajnost celotni konstrukciji stavbe. Svetujemo da preverite katere materiale izvajalec uporablja. Najbolj pogosti materiali so od podjetja Novolit, Fragmat in Demit. Več o fasadnih sistemih pa tukaj.