Indijski trpotec ali psilium

Rastlina indijsko/iranskega porekla je ena izmed zdravilnih rastlin, ki so namenjene za zdravljenje prebavnih motenj. Njen pravni položaj spada pod razred H, ki je pa na enakem nivoju kot hrana.

Zeliščna raba

Indijski trpotec ali psilium je naravno odvajalo in deluje kot sredstvo proti driski. Odmerki za odrasle se gibljejo od 1 – 3 žličke (6-14g) semen. Semena za krajši čas namočite v hladni vodi in zaužijte z veliko tekočine, za odvajanje zjutraj in zvečer. Proti driski vam svetujemo da to storite večkrat, vendar da ne prekoračite limita 40g. Za otroke med 6 in 12 letom svetujemo le polovico odrasle merice. Zaradi pogostega zaprtja naj zdravljenje poteka vsaj 3 dni. Po treh dneh lahko pričakujemo boljši uspeh.

Stranski učinki

Sluzi ne delujejo sistematsko in zato niso nevarne. Stranski učinki so zanemarljivi in skoraj neopazni. Razlog za tako nizko verjetnost stranskih učinkov psiliuma se skriva v sluzi, saj se ne prebavijo in vsrkavajo, le deloma jih razcepijo bakterije v debelem črevesju, zato je varen tudi za nosečnice. Občutljivost na psilium je zelo redka in zanemarljiva. Sprva lahko pride do občutka napenjanja, vendar to izgine po nekaj dneh.

Prepovedi in opozorila

Ob uporabi psiliuma moramo zagotoviti telesu dovolj tekočine, do vsaj dva litra na dan. S tem preprečimo nastanek različnih škodljivih tvorb. Prekomerne doze lahko pripeljejo do bolečin v trebuhu, napenjanje in nelagoden občutek. V primeru hudih bolečin moramo takoj prenehati z zdravljenjem in poiskati zdravniško pomoč. Psilium ne smemo ob primeru vnetega slepiča, mlahavega črevesja, aktualne trebušne bolečine, vnetje splošnega črevesja. Prav tako ni dovoljen pri sladkornih bolnikih.