H komu po pomoč v stiski – k psihiatru, psihologu ali psihoterapevtu?

Večina se morda iz osnovnošolskega obdobja spomni šolskega psihologa, s psihiatrom ali psihoterapevtom pa se je srečalo le malo ljudi. Poznavanje teh strok je tako bolj površno. Ko imamo težave s telesnim zdravjem, običajno vemo, h kateremu specialistu nas bo napotil naš osebni zdravnik. Kaj pa v primeru, ko se posameznik sooči z resnejšo duševno stisko?

Tudi v takem primeru se posameznik po navadi najprej oglasi pri svojem osebnem zdravniku.

Kadar so težave blažje (npr. lažja oblika depresije, nespečnost, panični napadi…), splošni zdravnik največkrat sam predpiše pacientu ustrezna zdravila (npr. antidepresive, pomirjevala…). Če pa je duševna stiska resnejša, splošni zdravnik pacienta napoti k psihiatru. Psihiatri so zdravniki specialisti, ki so po končanem študiju medicine opravili specializacijo iz psihiatrije, kar jih je usposobilo, da se posvečajo zdravljenju duševnih bolezni. Psihiatrično zdravljenje običajno temelji na predpisovanju zdravil. Psihiatri lahko sodelujejo tudi s kliničnimi psihologi, ki so denimo usposobljeni za psihološko testiranje.

Kaj pa psihoterapevti? Psihoterapija je stvar, ki jo najpreprosteje opišemo kot zdravljenje duševnih stisk s pogovorom. Psihoterapevti ne predpisujejo zdravil. Po osnovni izobrazbi so psihoterapevti lahko psihiatri, psihologi ali pa tudi strokovnjaki drugih, običajno družboslovnih ved, psihoterapevtsko znanje pa so pridobili v okviru specialističnih ali podiplomskih izobraževanj. Odločitev o tem, ali se bo pacient zdravil tudi s pomočjo psihoterapije in ne le z zdravili, je pri žal nas dostikrat prepuščena pacientu samemu. V našem zdravstvenem sistemu je namreč le malo psihoterapevtov, ki nudijo brezplačno pomoč v sklopu zdravstvenega zavarovanja. Večina psihoterapevtov tako deluje izven zdravstvenega sistema, njihove storitve pa so zaradi zakonske neurejenosti tega področja samoplačniške. Najdete jih lahko prek spletnih iskalnikov, iščite za pojmi psihoterapija Ljubljana, psihoterapevt, psihoterapija cena ali pa kaj podobnega.