Gradbeno dovoljenje in gradnja hiš

Cilj vsakega posameznika ali mlade družine je ta, da se enkrat preselijo v svoj objekt ter zaživijo svoje življenje. Velika večina mladih družin zaradi finančnih nezmožnosti živi pri starših, več družinskih hišah, blokovskih naseljih ali podobno. Vsak izmed nas pa bi si želel živeti v svoji hiški s prijetnim vrtičkom in malce prostora okoli hiše. Ko se enkrat odločimo za ta velik mejnik v življenju in začnemo razmišljati o gradnji hiše, bo prva potrebna stvar pridobitev gradbenega dovoljenja. Gradbeno dovoljenje in gradnja hiše sta besedi, kateri boste v istem stavku slišali še mnogokrat.

Potrebno pridobitev gradbenega dovoljenja predpisuje prav zakon o graditvi objektov. Gradbeno dovoljenje je potrebno pridobiti pred začetkom katerekoli nove gradnje, razen v redkih primerih, ko gre za enostavnejše objekte. Gradnja hiše se prične z nakupom zemljišča, za to pa potrebujete tudi izkaz lastništva, za pridobitev gradbenega dovoljenja pa boste potrebovali še naslednje dokumente, kot so idejni projekt, vodilna mapa, projektni pogoji ter vloga za izdajo gradbenega dovoljenja. Pridobitev te dokumentacije traja različno dolgo, gradbeno dovoljenje ter ostale dokumente za gradnjo pa boste najhitreje pridobili, če boste zakupili kakšnega izmed paketov projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenje.

Eno izmed takih podjetij je podjetje Arhi-3k, njihovi projektanti pa namesto vas uredijo vso potrebo dokumentacijo. Paketi za legalizacijo objekta stanejo približno 1700€, vsebujejo pa vodilno mapo, načrt objekta, elaborat ure, zvočno izolacijo ter požarno varnost objekta. Ta osnovni paket vam lahko pridobi gradbeno dovoljenje že v pičlih 10 dneh. Bližamo se koncu članka, za celotno ponudbo storitev omenjenega podjetja pa vam svetujem obisk njihove spletne strani.

Začnite graditi svojo hišo in odprite novo poglavje v vašem življenju ali pa le legalizirajte črno gradnjo ter živite brez skrbi.