Gojenje rib in njihova prehrana

Ribogojstvo in vzgoja rib je v Sloveniji kar precej razširjena. Ribe lahko gojimo za prehranske namene ali pa kot hišne ljubljenčke. V tem članku se bom osredotočil bolj na gojenje rib za prehrano. Ker je naša pokrajina prepletena z rekami, jezeri in vodnimi zadrževalniki je Slovenija popolna za gojenje rib.

Najbolj razširjeni vrsti rib, ki se gojita v pri nas so krapi ali postrvi. Skozi leta gojenja sta se omenjeni vrsti rib precej dobro prilagodili na samo gojenje, dobro izkoriščata krmo, njihova rast pa je precej enakomerna. Potreba po ribah in beljakovinskih virih hrane raste iz dneva v dan in ribogojstvo ponuja še ohranjanje narave, saj lovci v morju nepretrgoma izčrpavajo naravne vire. Gojenje rib pa je koristno tudi za izpust mladic v reke in potoke, ribiči vsako leto vzgojijo veliko rib prav v te namene.

Samo gojenje je precej enostavno, ribe potrebujejo le vodo ki se pretaka in ima dovolj kisika, ter pa kvalitetno hrano za ribe. Omenjeno hrano oz. brikete lahko kupite kar na spletu, hrana za mladice je drugačna od tiste, za odrasle ribe. Izbirate pa lahko med plavajočo in tonečo hrano. Hrana za mladice vsebuje predvsem visoko vsebnost beljakovin in maščob. Hrani za ribe pa so dodani tudi vitamini za bolj zdrav razvoj vaših rib. Hrano za ribe lahko kupite v spletni trgovini Ponnod, ribe, so eno izmed področij, za katere so specializirani. V njihovi trgovini tako najdete kvalitetno plavajočo in tonečo hrano za postrvi, krape in mladice. Vzgojene ribe so okusne in koristijo našemu zdravju, rastejo v kontroliranem okolju, hranjene pa so z kvalitetno hrano.