Drugi naj vam izdelajo vašo spletno trgovino

Vsi, ki so se kdaj srečali s prodajo, so verjetno do sedaj že pomislili, da bi del prodaje preselili na splet oziroma v spletno trgovino. A izdelava spletnih trgovin ni tako preprosta, kot se komu zdi na prvi pogled, pa čeprav obstaja že veliko osnovnih dizajnov in sprogramiranih podatkovnih zbirk, ki so spletni trgovini povsem prilagojeni.

Nekateri mislijo, da si jo lahko izdelajo kar sami

Seveda, ker je sosed sam izdelal omaro, še ne pomeni, da jo lahko tudi vi. Morda ima več mizarskega znanja ali dostop do boljših materialov, idej ali celo kakšne mizarske delavnice, kjer je v stiku s profesionalnim orodjem. Enako velja za izdelavo spletnih trgovin. Izdelava spletnih trgovin je namreč samo en del prodajnega procesa na spletu. Je pomemben del, a ne tak, ki bi ga želeli ali znali opraviti sami v večini trgovin oziroma podjetij. Nekako tudi ni smiselno.

Osebno menim, pa sem računalničar in si znam spletno trgovino izdelati sam, da bi bilo to nekako tako, kot če bi želel tudi avto narediti kar sam in ne kupiti izdelanega ali pa vsaj, da bi si sam naredil svojo televizijo ali kolo. Najprej bi mi šlo ogromno časa za učenje, iskanje materialov, potem za izdelavo in na koncu še za vse mogoče popravke in prilagajanje novim razmeram. Na spletu in inetrnetu se pač razmere in zahteve spreminjajo veliko hitreje, kot kjerkoli drugod.

Naj se loti tisti, ki to obvlada

Izdelava spletnih trgovin naj bo tako prepuščena raje strokovnjakom, ki vedo kaj počnejo in zakaj. Spletno trgovino lahko izdelajo v veliko krajšem času, kot tisti, ki se s tem ukvarjajo samo priložnostno, za hobi ali celo iz vidika »bi probal«. Višja začetna cena lahko pomeni, da boste imeli na koncu v resnici veliko manjše stroške, takoj se boste lahko posvetili prodaji, ki je bistven del posla, ne pa izdelava spletne trgovine same.

Kako pa sploh poteka izdelava spletnih trgovin?

Zadeva je silno enostavno – dobro premislite kakšno ponudbo bi predstavili na spletu, med drugim preglejte tudi konkurenco, da boste videli, če lahko konkurirati s svojo cenovno politiko, povežite se z eno od kurirskih služb, da se dogovorite za prevoze in dobro premislite, kako boste vsak izdelek posebej opisali.

Na koncu je potrebno dobiti samo še dobro podjetje, ki bo spletno trgovino spravilo na višja mestu v iskalnikih, morate pa vedeti, da je za optimizacijo pomembnih veliko faktorjev in profesionalcev, ki znajo optimizacijo narediti, je na prostoru balkana zelo malo.