Dražbe so pogosto povezane s stereotipi…

…ki nimajo realne osnove. Danes vam jih bomo nekaj predstavili, potem pa se sami odločite, na kateri strani stojite.

Dražbe pomenijo nakup po znatno nižji ceni.

Ne drži! Dražbe so ugodne takrat, ko se isti predmet draži drugič, tretjič, četrtič..medtem ko so v „prvem“ krogu cene na dražbi samo za odtenek nižje. Če želite privarčevati, morate zato kupovati taktično in se ozirati predvsem po nepremičninah, ki so v drugem ali tretjem krogu da ne boste na koncu plačali več kot je sploh njena realna tržna vrednost.

Na dražbi so samo zarubljeni predmeti

To je ena najpogostejših zmot in najslabši sloves, ki se drži dražb. Res je, da so se v preteklosti na dražbah znašli zarubljeni predmeti, predvsem nepremičnine in nepremičnine, danes pa je to postala ustaljena oblika prodaje: sploh luksuzne nepremičnine se veliko lažje prodajo na dražbi kot pa po klasični poti.

Na dražbo se lahko prijavi vsak, zato tam mrgoli neresnih kupcev in zvedavih sosedov.

To drži samo deloma. Ko se odpravljate na dražbe nepremičnin, morate pred tem zagotoviti plačilo varščine, ki znaša 10 % od izklicne cene, s čimer se že naredi selekcija med resnimi in neresnimi kupci. Dražbe premičnin imajo drugačna pravila.

Na dražbi velja pravilo: videno – kupljeno

Drži. Če se odpravljate na dražbo premičnine, po opravljenem nakupu ne boste imeli možnosti pritožbe ali reklamacije, pred samo dražbo pa imate na voljo dovolj časa, da si predmete ogledate in se odločite, ali so vredno nakupa. Zapomnite si, da lahko od dražbe odstopite v kateremkoli trenutku, saj vas k njej ne obvezuje nobena pogodba.

Znebite se predsodkov in začnite uživati! Dražbe lahko postanejo način življenja in vam privarčujejo marsikateri evro, a le če se boste vašega pohoda lotili smotrno in načrtovano.

Predlagam, da si za začetek ogledate dražbe na katerem izmed slovenskih spletnih portalov.