Domena je naš spletni naslov na internetu

Internet je postal del našega vsakdanjika, zato se pogosto odločimo, da se bomo na njem pojavili tudi mi. Toda, na kakšen način. Najbolje je, da si damo izdelati povsem svojo spletno stran, na kateri lahko predstavljamo tudi svoje storitve, izdelke ali kaj podobnega. Pri tem pa je vprašanje, kako nas bodo ljudje oziroma uporabniki spleta našli. Tu pa v ospredje vstopi domena, ki je naš spletni naslov na internetu, na katerem torej lahko obiskovalci najdejo naše spletne strani.

Izjemno pomemben korak pa je izbrati primerno domeno. Izbiramo lahko med najrazličnejšimi domenami, kot so na primer .biz, .com, .info, .net ter podobne. Te imajo predvsem komercialni značaj. Potem pa so tu še domene, ki imajo nacionalni značaj. Med njimi sta zagotovo najbolj priljubljeni domeni te vrste domena .si ter .eu.

Kako začetniku povedati, kaj je domena?

Ko nekomu, ki se s pojmom domena, sreča prvič poskusimo razložiti, kaj pomeni, je najprej dobro, da mu povemo, kaj je spletno gostovanje. Povemo mu, da mora biti prav vsaka spletna stran nekje postavljena in mora biti ves čas povezana z internetom. Za spletno gostovanje lahko rečemo, da je kot neka hiša oziroma prostori v tej hiši. Vse, kar se v tej hiši nahaja, pa je spletna stran. Tako začetniku lahko razložimo, da je na primer vstopna spletna stran kot preddverje oziroma vhodni prostor v naši hiši oziroma stanovanju. Podstrani spletišča pa so ostali prostori. Torej prostori ter reči so postavljeni v hiši in tako je tudi s spletnim gostovanjem. Vse, kar sestavlja spletno stran, je spravljeno na strežniku.

domenske končnice

Šele od tu naprej pa lahko začetniku povemo, kaj je domena. Sedaj mu povemo, da če nekdo želi priti ter vstopiti v našo hišo, mora vsekakor poznati naš naslov. Torej lahko rečemo, da je domena kot hišni naslov. V resnici gre za spletni naslov, ki ga je potrebno vnesti v vrstico, ki se nahaja čisto na vrhu brskalnika. To je t. i. URL vrstica, kamor vnesemo URL naslov. Domena ne vključuje začetnega zapisa, ki je http://, kar temu sledi pa je domena, o kateri govorimo. Sestavljena je iz dveh delov in sicer iz imena in imenske končnice.