Depresija ni vsako slabo razpoloženje

Depresija ni čisto vsako slabo razpoloženje človeka.

Da nastane depresija je možnih več simptomov, ki trajajo dan za dnem vsaj dva tedna. Depresivno razpoloženje ima različne vzroke, delimo jih na notranje in zunanje. Simptomi depresije so izmučenost, zmanjšana sposobnost koncentracije ali razmišljanja, psihomotorična zavrtost ali vznemirjenost, pogosta razmišljanja o smrti, samomorilna nagnjenja, načrti ali poizkusi samomora, pretirana želja po spanju ali nespečnost, občutne fiziološke spremembe ter drugi simptomi. Depresija lahko prizadene človeka v vseh letih starosti, znani so primeri bolezni pri otrocih, najstnikih ter odraslih osebah.

Človek se mora težav najprej zavedati, nato pa ukrepati. Problem je v tem, da je depresija lahko zelo skrita v praktično vsakdanjih stvareh, občutkih in zaznavah. Izgubo telesne teže lahko pripisujem prehrani, spremenjenem življenjskem ritmu, drugačnih delovnih nalogah, spremembah v prostem času in podobno. Človek lahko o bolezni govori predvsem takrat, ko ostane med izključenimi možnostmi zgolj depresija. Vendar je težko, saj večina ljudi ne beleži svojih jedilnikov oziroma se jih ne spominja, podobno velja za delovne naloge, spremembe v hobijih in podobno. Koristno je, da vsako slabo razpoloženje zatremo v kali. Ko se pojavijo motnje v izvajanju profesionalnih ali prostočasnih aktivnostih še niso depresija.

Vendar lahko postanejo vzrok za bolezen, če trajajo dlje časa dan za dnem. Če se počutimo nesposobne izvajanja določene aktivnosti, lahko za spremembo počnemo nekaj drugega ter poizkušamo prej neizvedeno opraviti kasneje. Včasih se že po vrnitvi s teka, hoje ali kakšne druge sproščujoče aktivnosti, ob povratku ponovno počutimo sposobne ter prej težko nalogo opravimo zlahka. Rešitve so lahko zelo preproste, vendar se moram zavedati svoje situacije ter svoje osebne moči. Verjetno najslabše je ostati neaktiven ter ne ukrepati ob poslabšani situaciji. Veliko pomaga samonadzor, kar pomeni vsak trenutek vedeti zase in svoje razpoloženje.

Depresija ni vsako negativno stanje človeka, vendar lahko z pogostostjo dan za dnem to dejansko postane.