Akvaristika je hobi, ki pomirja

Marsikateri ljubitelj živali bi dejal, da ribe in druga vodna bitja, ki jih imamo običajno v akvariju, ne veljajo za domače ljubljenčke, saj dejansko ne gre za živali, ki bi nas osrečevale s stikom. To vsekakor drži, a akvaristika pravim ljubiteljem ne daje nič manj veselja kot lastnikom psov njihovi štirinožni prijatelji. Je hobi, ki zahteva veliko odgovornosti in znanja, hkrati pa nam zagotavlja tudi estetsko zadovoljitev. Nič ni lepšega kot akvarij, v katerem plavajo ribice in kozice, morda pa tudi kakšno bolj posebno bitje. Akvaristika osrečuje, hkrati pa izjemno pomirja. Ja, lahko bi rekli, da je akvaristika v primerjavi z lastništvom kosmatega štirinožca tisto, kar je ribištvo v primerjavi z adrenalinskimi športi.

Akvaristika za začetnike

Marsikomu se akvaristika približa že v času otroštva, ko mu starši zaradi neprimernosti drugih ljubljenčkov kupijo skromen majhen akvarij in prvo ribico, s katero naj bi se naučil pomena odgovorne skrbi za žival. Pri nekaterih veselje nad ribicami hitro zamre in se po prvi plavajoči živali nikoli ne odločijo za naslednjo, pri drugih pa akvaristika sčasoma preraste v strast, zaradi katere poskrbijo za večji, bolj zahteven akvarij, z jatami svetlečih rib, polži, vodnim rastlinjem, kozicami in pisanimi ribami. Kombiniranje ribic je lahko precej zahtevno, prav tako pa tudi skrb za njihovo dobrobit.

Akvaristika za mojstre

Malo je posameznikov, ki bi imeli doma zahteven in velik akvarij, saj je to povezano z veliko dela in tudi s kar nekaj stroški. Veliki akvariji z zahtevnimi tropskimi ribami in celo morski akvariji, so večinoma domena poslovnih prostorov in organizacij, kjer za oskrbo pogosto skrbi profesionalec, ki se ukvarja z vzdrževanjem akvarijev.

Akvarij kot domači okras

Marsikdo se v sodobno urejenem domu ali poslovnem prostoru za akvarij ne odloči zato, ker bi mu bila ljuba akvaristika, temveč iz povsem drugega razloga – zato, ker je lepo urejen akvarij čudovit okras doma. To pomeni, da na akvarij nič več ne gledamo kot na življenjski prostor živali, temveč zgolj še na dekorativni element. In s tem pravzaprav ni nič narobe, če se s takšno odločitvijo akvaristiki vsaj malo posvetimo in se naučimo, kako skrbeti, da bo »okrasnim« živalim dobro. Je pa res, da se tisti, ki jim je akvaristika velika strast, z »dekorativnim« razlogom za akvarij ne morejo strinjati oziroma se jim ne zdi najbolj sprejemljiv.